PATELLALUKSASJON

Patellaluksasjon (eller PL) betyr i praksis at kneskålene er løse, eller ikke holder seg der de skal være. De hopper ut av lokasjonen sin, enten til høyre eller venstre. Dette fordi kantene på sidene av beinet i kneet ikke er høye nok og dermed ikke stopper kneskålen i vridningen. Det hele skyldes en feilkonstruksjon i hele benet. Små raser er mer utsatt enn større raser, men det kan dukke opp hos alle raser. Det kan noen ganger fremstå som om det er en defekt for små raser, men det er også sett hos cocker spaniel, golden retriever, blandingsraser og labrador. Det oppstår også hos katter og mennesker. Arvegangen er usikker, men at det ER arvelig er klart. Det er også mulig å utvikle det fra traumer (dvs ulykker eller ekstrem slitasje i gale retninger).

Ved undersøkelse får knærne grad 0 - 4, der 0 er fri for defekten. Tidligste man bør sjekke knærne på hundene er ved 12 md, men det kan være lurt å sjekke dem også senere. Det er eksempler på de som ser ut til å utvikle PL etterhvert, men også de som har en forverring i tilstanden.


MEDIAL LUKSASJON (MEST VANLIG)

Kneskålen beveger seg innover (altså mot det andre benet) når den lukserer.


LATERAL LUKSASJON

Kneskålen beveger seg utover når den lukserer. Mer sjeldent enn den mediale varianten.


KONSEKVENSER

PL medfører smerter, men også en del andre sykdommer som kommer som en konsekvens ettersom tiden går. Artrose i leddene er vanlig og medfører store smerter. Midlertidige lammelser.


SYMPTOMER

Iblant eller oftere henger kneet seg litt opp og hunden hinker av gårde et stykke før den løper videre på alle bena som om ingenting har skjedd. Idèt kneskålen går ut av posisjon kan det komme et hyl hos en del hunder, men ikke alle. Hos noen hunder skjer dette sjelden, men skjer det daglig er det betegnet som ofte. Flere ganger daglig er ikke noe godt tegn.


BEHANDLING

Det er ikke veldig mye man får gjort, men å styrke musklene rundt kan hjelpe på hyppigheten. Både svømming og løping i skogen er veldig bra. Dette blir jo mest forebyggende. Er det veldig ille så må man vurdere operasjon. Da vil de prøve å slipe ned slik at kantene i leddet blir høyere enn bunnen og dermed vil stoppe kneskålen fra å hoppe ut av lokasjonen sin.


AVL

I noen raser er PL så utbredt at de velger å bruke en hund som har grad 1 på ett kne hvis partneren er helt fri. Har man valget så er det uansett tryggest å bruke helt friske foreldre og også sjekke linjene bakover. Det har vist seg flere ganger at defekten kan hoppe over ledd, altså at det dukker opp i avkommenes avkom, selv om avkommet selv er fri for defekten.