HAR DU LYST PÅ HUND?


Er du på leting etter en hund å dele livet med de neste årene? Da er det en del ting du bør tenke over for at både du og hunden skal få et best mulig liv sammen. Et godt forarbeid sikrer at du får en rase og et individ som best mulig passer deg og ditt liv. Dere skal passe sammen i aktivitetsnivå og interesser, men du må også være klar over at du tar ansvar for et annet liv i mange år fremover. Velger du en av våre raser kan det fort dreie seg om de neste 15 årene.

Det er mange positive sider ved å ha hund. Noen av oss er helt avhengige og kunne ikke tenkt oss livet uten disse firbeinte elsklingene våre. For noen er det perfekt med èn hund og for andre er det flere hunder som gjelder. Alle er vi forskjellige og det er viktig å være klar over sine egne behov, ønsker og interesser. Samtidig skal du huske at dette er et nytt familiemedlem med sin egen personlighet, egne interesser, behov, ønsker og væremåte. Du skal ikke bare ha en hund som tilpasser seg ditt liv, men også tilpasse ditt liv til den personligheten du får i hus.

Noen ting å tenke på mens du leter
Riktig rase er viktig. Mange hunder ender hos omplasseringen fordi noen har valgt feil rase.
Ønsker du renraset hund (i så fall skal hunden du kjøper ha stamtavle for å regnes som renraset) eller ønsker du en blandingsrase?
Ønsker du å kjøpe fra oppdretter, der du kan bli kjent med valper og mor underveis?
Ønsker du å hjelpe en av de mange omplasseringshundene som finnes?

Omplassering
Det er mange organisasjoner som driver med omplassering i Norge. Kontakt flere og føl deg komfortabel med at de ønsker det beste for ”sine” hunder og at de forteller deg sannheten om hundene som er tilgjengelige.
Mange hunder omplasseres direkte fra eier. Ha klart spørsmål om alt fra helse, bakgrunn (evt hvilke raser det er miks av hvis det er en blandingshund), hva hunden er vant med osv. Ha klart for deg hva som er viktig for deg, men vær realistisk. En hund bør slippe flere omplasseringer, men iblant må det til hvis ikke nåværende eier kan gi hunden det den trenger.
Vær klar over at du får en hund som har sine erfaringer og referanser og ta hensyn til det.

Rasehund
Sett opp to lister: èn for hva du ønsker i en hund, hvordan livet ditt er osv. Den andre skal være hva du kan tilby hunden som kommer til å bo hos deg, hvor mye tid du vil bruke på aktiviteter og pelsstell, økonomisk situasjon osv. Hunden din MÅ få komme til veterinær om den blir syk og ingen kan garantere at det aldri skjer. Det kan hende du finner ut at du har for lite interesse og tid til å ha egen hund, men da kan du jo vente noen år eller hjelpe til på eksempelvis FOD. De trenger alltid hjelp.

Let igjennom rasebøker, sjekk på internett og notèr i forhold til hva som passer din livsstil. Det hjelper ikke om hunden er vakker hvis den overhodet ikke passer sammen med deg. Da ender det bare med mye frustrasjon for både deg og hunden før den til slutt omplasseres eller i verste fall avlives. Det er ikke rettferdig mot noen av dere.

Prøv å møte en del individer av de rasene du står igjen med som aktuelle. Husk at individer er forskjellige og at hunder går igjennom flere faser særlig i oppveksten. Ikke kjøp en hund av en rase bare fordi du kjenner en hund som er sååå søt. Det kan hende den hunden er atypisk for sin rase eller at du glemmer å sjekke godt nok rundt det kullet valpen din er fra og at valpen er atypisk for rasen.

Hvis du har bestemt deg for rase så må du lete etter den rette oppdretteren. Sjekk også i forhold til helseresultater og det du kan om personlighetene til foreldrene. Hunden skal være registrert i Norsk Kennel Klub. Hvis ikke regnes det ikke som renraset selv om den kan være det. Husk å alltid kontakte klubbene til de hundene du er interessert i. Der kan du få verdifull informasjon om hva du kan forvente og hva du bør kreve i kontakt med oppdrettere av rasen.

Det er mye å tenke på, mye å finne ut av og mye å vurdere når man er på jakt etter et nytt familiemedlem. Vi ønsker deg lykke til i jakten og håper du finner den perfekte hunden for deg.

Ta gjerne kontakt med oss i Norsk Pinscherklubb ved spørsmål om våre raser! Vi svarer gjerne enten du lurer på om noen av våre er rett rase for deg eller om du allerede har en hund og har spørsmål du ønsker svar på.

pinscher@klubb.nkk.no

Med vennlig hilsen
Norsk Pinscherklubb